Skrzydełka z grilla w ziołowo - pikantnej marynacie

 Do garnuszka wlewamy olej ja miałam z ziołami,dodajemy do niego wszystkie przyprawy , gorczycę i kolendrę sobie sama mielę, wciskamy czosnek i mieszamy, zostawiamy na chwilę by wszystko się połączyło/.

 Skrzydełka myjemy, osuszamy i oczyszczamy , nastepnie kroimy na 3 części czasem na 4 ,ostatnio często mi się udaje kupić z dodatkowym elementem ,są bardziej opłacalne,lotki zostawiam do rosołu, a pozostałe częsci wkładamy do szklanej miski.

 Mięso polewamy marynatą i zostawiamy na co najmniej 12h , po czym pieczemy na rozgrzanym grillu , obracając, można jeszcze polać pozostałą marynatą.
Podajemy z sałatką .

Składniki

Marynata ;
  • olej aromatyzowany 100 ml
  • rozmaryn suszony 1 łyżeczka
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • cukier 3 szczypty
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka/ wędzona mielona
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • gorczyca 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki 1 łyżka . suszona
  • czosnek 5 ząbków
Mięso ; skrzydełka kurczaka 1 kg




Komentarze