poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Naleśniki z smażonymi jabłkami i sosem karmelowym


Sposób przygotowania

CIASTO:

Z podanych składników robimy ciasto, ma być dość lejące, takie sprawia że naleśniki są delikatne. Zostawiamy do odpoczęcia, po czym pieczemy na suchej patelni naleśniki.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, do garnka dajemy masło, cukier ,czekamy aż się rozpuści i wrzucamy jabłka i wanilię, smażymy aż odparuje cały sok.

KARMEL:

do garnka wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści, jesli chcecie mocny kolor, to lekko go zrumieniamy, jeśli ma być jasny, od razu dodajemy śmietankę i mieszamy ,aż całość się połączy i zgęstnieje, na maleńkim ogniu.

Naleśniki smarujemy jabłkami, składamy i polewamy sosem karmelowym, ja dodatkowo z samego karmelu bez śmietanki zrobiłam sobie dekorację .

Składniki

Ciasto naleśnikowe
  • mleko 1 szkl.
  • woda gazowana 1;2 szkl
  • mąka 1  szkl
  • olej 4 łyżki
  • jaja 2 szt
NADZIENIE ;
  • jabłka 3 szt
  • cukier 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • wanilia
KARMEL ;
  • cukier 5 łyżek
  • śmietanka słodka 1/2 szkl 18%






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...