Morszczuk w warzywach na zimno







Składniki

RYBA :
  • filet z morszczuka 500 g
  • sól morska
  • kolendra mielona
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy
  • mąka pszenna 1/2 szkl . do opruszenia
sos Warzywny ;
  • cebula czerwona 1 szt duża
  • olej rzepakowy 4 łyżki pikantny pepperoni
  • marchew 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • sól do smaku
  • cukier 3 łyżeczki
  • ocet winny 1 łyżka
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • gorczyca 1/2 łyżeczki mielona
  • sos pomidorowy 500 ml
  • papryka czerwona 2 szt/



Do garnka wlewamy olej pikantny ,na nim podsmażamy cebulę poszatkowaną .

Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę,nadal smażymy,cały czas mieszając.

Następnie doprawiamy podanymi przyprawami i nadal smażymy cały czas mieszając.

Wlewamy sos pomidorowy taki z kartonika i mieszamy, zostawiamy na minimalnym ogniu na 25min bez pokrywki
Paprykę pieczemy w piekarniku w 180st aż zrobi się lekko czarna, dzięki temu łatwo sciągniemy skórę ,a ona będzie nadawała całości ciekawy smak, po upieczeniu ,studzimy i po ściągnięciu skóry kroimy w paseczki,dodajemy do sosu, na sam koniec mieszamy i już nie gotujemy.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy .
Każdy kawałek obtaczamy w mące, bez jajka i pieczemy do zrumieniania z obu stron.
Do naczynia szklanego na dno dajemy porcję sosu warzywnego, powinien być dość gęsty, na to porcja ryby, znów sos , ryba i na wierzch sos,przykrywamy i zapiekamy 50min  w tem 170st.

















Komentarze