Morszczuk marynowany i grillowany z francuskim sosem musztardowym



Składniki

RYBA :
  • filet z morszczuka 500 g
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 4 szczypty
  • gorczyca 4 szczypty
  • olej aromatyzowany 3 łyżki / pikantna pepperoni
Sos Francuski
  • musztarda francuska 4 łyżki
  • musztarda Dijon 4 łyżki
  • jogurt naturalny 8 łyżek
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz biały Prymat
  • sól do smaku
  • natka pietruszki 4 łyżki
  • szczypiorek 4 łyżki






 Ryba ;
Rybę osuszamy i kroimy na małe kawałki, duże filety ciężko się grilluje.
wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i olejem pikantnym ,nacieramy nimi rybę  i zostawiamy na kilka godzin.

Sos;

Natkę i szczypior szatkujemy, dodajemy do nich musztardy obie i jogurt, mieszamy, doprawiamy i podgrzewamy , dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.

Rybę grillujemy po 5min z każdej strony, po czym polewamy sosem i podajemy.

Pyszne danie inne niż zwykła karkówka.






Komentarze