Składniki
CIASTO :-
drożdże 1/4 kostki 100g
-
mleko 1/2 szkl
-
mąka 2,5 szkl ok może więcej
-
cukier brązowy 4 łyzki
-
jaja 1 szt
-
olej rzepakowy 2 łyżki
-
masło 1 łyżka
-
cynamon
-
cukier 4 łyżki/kandyzowany
Z mleka drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy, mieszamy zostawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ubijamy na pusztystą masą dodajemy wolno olej cały czas ubijając
Następnie dodajemy resztę składników , wyrabiamy na gładkie ciasto i zostawiamy by znów rosło.
Ciasto dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na ok 3-5 mm ,w dłoń bierzemy kawałek masła i smarujemy nim placek , resztę masła zostawiamy do kolejnych .
Ciasto osypujemy potłuczonym cukrem kandyzowanym i cynamonem do smaku.
Ciasto zwijamy w rulonik jak roladkę tylko mini.
Następnie nożem kroimy w kawałki 2cm max
Gdy podrosną pieczemy po 10-12min w tem 180st do zrumienienia.
Kazdy kawałek układamy w papilotkach pionowo i zostawiamy do wyrośnięcia
Komentarze
Prześlij komentarz