Drożdżowe bułeczki z serem i owocami



Składniki

CIASTO :
  • drożdże 1/4 szt
  • mleko 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka tortowa 400 g/ok moze mniej lub więcej
  • cukier waniliowy 15 g
  • jaja 3 szt
  • margaryna 2 łyżki
Masa serowa ;
  • ser biały 100 g
  • żółtka 1 szt
  • białko 1 szt
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • owoce leśne





 Z drożdży , letniego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia


 Do wyrośniętego zaczynu ,dodajemy jaja, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.

 Zostawiamy do wyrośnięcia na ok1 h
Po wyrośnięciu, gdy podwoi swą objętość ,ciasto wałkujemy na ok 5mm i wykrawamy koła,ale najpierw większą szklanką, po czym w wyciętym kole mniejszą ,zyskujemy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
Mniejszy krążek zostawiamy, a powstałą oponkę zwijamy w ósemkę tak jak na foto, można ją lekko rozciągnąć.Do formy kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim nasze krążki,a na każdym boki z powstałej ósemki, nie trzeba tego zlepiać,samo się złączy przy wyrastaniu

 Ser miksujemy z żółtkiem cukrami, na koniec dodajemy ubitą pianę ,owoce ,ja użyłam borówek i malin,myjemy i osuszamy na sitku.
Do każdej bułeczki dajemy po łyżeczce sera na to owoce, mi wyszło dużo szt. ponad 50 na pewno.

Pieczemy po ok 15-20 min w tem 180st 








Komentarze

  1. Czy jeśli użyję gotowego sera z wiaderka, proporcje - żółtko + cukry zostają bez zmian?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz