Domowe bułki z cebulą i ziołami


Składniki

  • drożdże 50 g
  • mąka pszenna 400 g
  • woda 1 szkl
  • sól 1/2 łyżeczki
  • oliwa 5 łyżek
  • cukier 2 szczypty
  • cebula 1 szt
  • oregano 3 szczypty
  • bazylia 3 szczypty
  • estragon 3 szczypty
  • cząber 3 szczypty



 Do misy robota wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 4 łyżki mąki, cukier szczyptę soli i mieszamy aż się ładnie połączy, zostawiamy do wyrośnięcia .



 Na patelnię dajemy odrobinę oliwy, wrzucamy poszatkowaną cebulę i dajemy zioła, rumienimy na wolnym ogniu.
 Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę składników, oprócz cebuli, wyrabiamy ok 10-15 min robotem, ciasto będzie dość lużne, ale to i tak zależy od mąki.


 Pod koniec wyrabiania dodajemy cebulę i włączamy robot by się to wymieszało, na wolnych obrotach.

 z ciasta robimy kształt jaki chcemy , ja zrobiłam w miarę płaskie placki, rozciągłam dłonią i zostawiłam na 4h .Wyrośnięte pieczemy po ok 20-25 min w tem 190st, dobrze jest wstawić do piekarnika naczynie z wodą, by była wilgoć, czasu pieczenia należy pilnować, bo każdy piekarnik jest inny, jeśli zaczną się rumienić, to znaczy że są upieczone.













Komentarze