Składniki
-
drożdże 50 g
-
mąka pszenna 400 g
-
woda 1 szkl
-
sól 1/2 łyżeczki
-
oliwa 5 łyżek
-
cukier 2 szczypty
-
cebula 1 szt
-
oregano 3 szczypty
-
bazylia 3 szczypty
-
estragon 3 szczypty
-
cząber 3 szczypty
Do misy robota wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 4 łyżki mąki, cukier szczyptę soli i mieszamy aż się ładnie połączy, zostawiamy do wyrośnięcia .
Na patelnię dajemy odrobinę oliwy, wrzucamy poszatkowaną cebulę i dajemy zioła, rumienimy na wolnym ogniu.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę składników, oprócz cebuli, wyrabiamy ok 10-15 min robotem, ciasto będzie dość lużne, ale to i tak zależy od mąki.
Pod koniec wyrabiania dodajemy cebulę i włączamy robot by się to wymieszało, na wolnych obrotach.
z ciasta robimy kształt jaki chcemy , ja zrobiłam w miarę płaskie placki, rozciągłam dłonią i zostawiłam na 4h .Wyrośnięte pieczemy po ok 20-25 min w tem 190st, dobrze jest wstawić do piekarnika naczynie z wodą, by była wilgoć, czasu pieczenia należy pilnować, bo każdy piekarnik jest inny, jeśli zaczną się rumienić, to znaczy że są upieczone.
Komentarze
Prześlij komentarz