Składniki
CIASTO :-
jaja 6 szt
-
olej rzepakowy 150 ml
-
cukier puder 3/4 szkl
-
cukier waniliowy 15 g
-
mąka tortowa 2 szkl
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
amaretto 3 łyżki
-
białka 3 szt
-
śmietana 30 % 400 g
-
żelatyna spożywcza 6 łyżeczek
-
cukier puder 6 łyżek
-
maliny 2 szkl
-
mleko 100 ml
-
maliny 2 szkl
-
galaretka czerwona 2 szt
Ciasto ;
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, do ubitych po jednym żółtku wrzucamy, na zmianę z cukrem , następnie wlewamy wolnym struminiem olej rzepakowy,cały czas ubijamy masę, następnie cukier waniliowy, amaretto .
Na koniec mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
Masę wylewamy na dużą foremkę i pieczemy ok 30-35 min w tem 180st, do suchego patyczka.Studzimy .
Masa Malinowa;
Maliny rozgniatamy widelcem.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem tak by uzyskać szklistą masę jak na bezy .
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.
Żelatynę namaczamy w mleku i rozpuszczamy, studzimy.
Do ubitej piany ,dodajemy rozgniecione maliny, lekko mieszamy, następnie ubitą śmietanę, a na koniec żelatynę, masę wylewamy na wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki by zastygło, przed wlaniem galaretki.
Galaretka ;
Obie galaretki zalewamy 750ml wody mieszamy,aż się rozpusci, dodajemy maliny w całości, co jakiś czas mieszamy, one się lekko rozpadną, gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto i wkładamy ponownie do lodówki by zastygło.
Komentarze
Prześlij komentarz