Pączki z rumem i marmoladą



Pączki to smakołyk od lat ciągle ten sam smak, ale domowe, są jednak najlepsze !

  • drożdże 100 g
  • mąka pszenna 1 kg
  • mleko 500 ml
  • wanilia laski 1 szt
  • cukier 1 szkl
  • żółtka 10 szt
  • masło 125 g
  • rum 5 łyżek
  • marmolada 200 g
  • olej do smażenia 2 L




 Mleko podgrzewamy ,by było letnie.
Drożdże rozkruszamy i dodajemy do mleka ,wraz z łyżką cukru i 5 łyżkami mąki ,mieszamy zostawiamy na 20 min .

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Masło topimy i studzimy .
Do ubitych jaj wlewamy  zaczyn drożdżowy ,wanilię i masło ,mieszamy i powoli dodajemy mąkę ,aż do wyrobienia gładkiego ciasta .
Odstawiamy na ok 1h w ciepłe miejsce .

Następnie lekko dłonią rozpłaszczamy na desce tak by ciasto miało z 2cm i wykrajamy szklanką koła .

Znów zostawiamy do wyrośnięcia .
Olej rozgrzewamy i na wolnym ogniu pod przykryciem pieczemy pączki aż do zrumienienia .

Gdy ostygną rękawem cukierniczym nadziewamy je marmoladą .





Komentarze