Składniki:
- 1 szkl mąka pszenna
- 70 g miód
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka margaryna
- 2 łyżeczki Przyprawa do piernika Prymat
- 1/2 łyżeczki soda
- 1 szt /małe jajko
- Masa serowa ;
- 1 kg ser biały
- 1 szkl cukier
- 5 szt jaja
- 1/2 kostki margaryna
- 1 łyżeczka olejek migdałowy do ciast i deserów
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 4 łyżki migdały
Miód lekko podgrzewamy z margaryną i cukrem by sie ładnie połaczyło .
Gdy ostygnie dodajemy jajko , sodę z mąką i przyprawą i wyrabiamy szybko ciasto .Następnie wykładamy nim okragłą formę ja miałam 27cm .Zapiekamy ok 7 min w tem .180 st .
Masa serowa ;
Oddzielamy żółtka od białek .
Do miski wrzucamy margarynę z cukrem i żółtkami i ucieramy na puszystą masę ok 15 min na najwyższych obrotach miksera .Następnie dodajemy ser biały 3 krotnie mielony , ja użyłam z wiadereczka juz gotowego .Nadal ucieramy ale już na mniejszych obrotach ,dodajemy olejek i mąkę ziemniaczaną .Teraz czas na ubitą pianę , lekko mieszamy z masą serową łyżką .
Na podpieczony spód wylewamy masę serową ,wierzch posypujemy migdałami .
Tortownicę odrazu przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika , ja ten sernik piekłam 1h 40 min w tem 160st
Jak widać wyszedł slicznie .
Gdy ostygnie dodajemy jajko , sodę z mąką i przyprawą i wyrabiamy szybko ciasto .Następnie wykładamy nim okragłą formę ja miałam 27cm .Zapiekamy ok 7 min w tem .180 st .
Masa serowa ;
Oddzielamy żółtka od białek .
Do miski wrzucamy margarynę z cukrem i żółtkami i ucieramy na puszystą masę ok 15 min na najwyższych obrotach miksera .Następnie dodajemy ser biały 3 krotnie mielony , ja użyłam z wiadereczka juz gotowego .Nadal ucieramy ale już na mniejszych obrotach ,dodajemy olejek i mąkę ziemniaczaną .Teraz czas na ubitą pianę , lekko mieszamy z masą serową łyżką .
Na podpieczony spód wylewamy masę serową ,wierzch posypujemy migdałami .
Tortownicę odrazu przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika , ja ten sernik piekłam 1h 40 min w tem 160st
Jak widać wyszedł slicznie .
Komentarze
Prześlij komentarz