Składniki:
- 5 płatów śledzie w oleju
- 1 szt jajka
- 3 szt ogórek
- 7 szt pieczarki marynowane
- 1 szt cebula
- 3 łyżki kukurydza
- 3 łyżki natka piertuszki
- 200 ml śmietana
- do smaku kolendra młotkowana
- do smaku pieprz młotkowany
- do smaku Sól
- 300 ml majonez
Natkę myjemy ,osuszamy recznikiem papierowym i siekamy ,nożem lub rozdrabniaczem .1 łyżkę dajemy do warzy ,a 2 łyzki zostawiamy do sosu śmietanowego.
Jajko gotujemy , studzimy ,kroimy w kosteczkę .Kukurydzę odcedzamy , ogórki szatkujemy drobno ,można w rozdrabniaczu również .Następnie siekamy pieczarki , ponieważ miałam je z marchewką w słoiku ją też posiekałam by nie zmarnować , kilka pieczarek pokroiłam nożem w słupki ,tak dla uzyskania równych faktur w sałatce .Cebulę obieramy i szatkujemy bardzo drobno ,następnie pzrelewam na sitku wrzątkiem i jak ostygnie odciskamy .Dzięki temu będzie delikatniejsza .
Śledzia moczymy w wodzie przez 3h ,by nie był za słony ,następnie kroimy w kosteczkę ,ja kroiłam w małą .Śmietanę mieszamy z natką i doprawiamy szczyptą soli , pieprzem i kolendrą .Uważać z solą bo wszytsko jest słone ,łatwo przesadzić .Na koniec mieszamy wszystko i koniecznie musi to odstać parę godzin .Śledż musi oddać swój smak pozostałym składnikom .
Komentarze
Prześlij komentarz