Składniki:
- 3 płaty śledź
- 6 szt pieczarki marynowane
- 3 szt duze ogórek konserwowy
- 1 szt cebula
- 1 szt ziemniaki ugotowane
- 1/2 pęczka pietruszka zielona
- 4 łyżki śmietana 18 proc
- 1 łyżka majonez
- 1 łyżka koperek
- 1/2 łyzeczki pieprz młotowany
- 1/2 łyżeczki kolendra młotkowana
Ziemniaka obieramy i gotujemy aldente w osolonej wodzie .
Cebulę obieramy .
Śledzie użyłam niby w oleju ale były mega słone więc je wymoczyłam przez 2 h w wodzie .
Ogórki i pieczarki włożyłam do rozdrabniacza ,na dosłownie 2 sekundy ,tak samo cebulę ,ale każde osobno by nie było papki .
Poszatkowaną cebulę dodajemy do śmietany ,siekamy koper i natkę i również dodajemy do sosu ,następnie majonez ,pieprz i kolendrę .
Nie solimy bo warzywa są słone już o śledziach nie wspominając .
Śledzie osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kostkę dowolną ,jak ktoś lubi grubszą to też można , pełna dowolnosć .Ziemniaka kroimy ręcznie w kosteczkę .
Całość łączymy i zostawiamy na conajmniej 4 h do przegryzienia się .
Komentarze
Prześlij komentarz