Składniki:
- 1.20 kg buraki ćwikłowe
- 1 szt pietruszka
- 1 szt marchew
- 1 plaster seler
- 2 łyżki .świeżego chrzan
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka jałowiec Prymat
- 1.2 łyzeczki ziele angielskie
- 2 szt liść laurowy
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka Sól
- 2 L woda letnia
- 4 ząbki czosnek
Buraki obieramy w rękawiczkach i kroimy na cząstki .
Marchew , pietruszkę ,chrzan i seler obieramy i kroimy w mniejsze kawałki .
Wodę gotujemy solimy i cukrzymy i studzimy .
Do słoja 3L wkładamy warzywa ,zalewamy wodą i dajemy przyprawy wraz z czosnkiem .Zakrywamy gazą i trzymamy na blacie kuchennym obok kuchenki bądż tam gdzie ciepło koło grzejnika .
Po 5-6 dniach barszcz jest gotowy .Przelewamy do słoików i trzymamy w lodówce .
Marchew , pietruszkę ,chrzan i seler obieramy i kroimy w mniejsze kawałki .
Wodę gotujemy solimy i cukrzymy i studzimy .
Do słoja 3L wkładamy warzywa ,zalewamy wodą i dajemy przyprawy wraz z czosnkiem .Zakrywamy gazą i trzymamy na blacie kuchennym obok kuchenki bądż tam gdzie ciepło koło grzejnika .
Po 5-6 dniach barszcz jest gotowy .Przelewamy do słoików i trzymamy w lodówce .
uwielbiam barszcz czerwony ;)
OdpowiedzUsuń