Składniki:
- 500 g ryba sola
- 2 szt jajko
- 1 szkl bułka tarta
- do smaku Sól
- do smaku pieprz
- 1/2 szkl olej do smażenia
- ZALEWA;
- 3 szt pieczarki
- 1 szt cebula
- 1 szt cukinia
- 1 szt papryka
- 2 łyżki cukier
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyzeczka gorczyca biała Prymat
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 szt liście laurowe Prymat
- 4 łyżki przecier pomidorowy
- 2 szkl woda
- 50 ml ocet 10 %
Rybę kroimy na mniejsze kawałki , doprawiamy solą i pieprzem .
Następnie panierujemy w jajku i bułce , potem smażymy na patelni .
Następnie panierujemy w jajku i bułce , potem smażymy na patelni .
Pieczarki szatkujemy w talarki i wrzucamy do garnka .
Cukinię obieramy i szatkujemy w talarki a potem w słupki i dodajemy do pieczarek .Teraz czas na cebulę , również posztakowaną w piórka Paprykę kroimy na mniejsze kawałki i ja rozdrabniam rozdrabniaczem elektycznym , mozna tez posztakowac drobno .Następnie dodajemy przyprawy , wodę , ocet i przecier , zagotować ok 10 min by warzywa zmiękły .
Upieczoną rybę wkładam do słoików , bo mam szczelnie zamknietą , można tak przechować z miesiąc w lodówce , można też dać do miski i szczelnie zamknąć ,jeśli robimy to z 2 dni wcześniej przed imprezą .Ja robię zawsze z tydzień wcześniej bo to smaczne jest im dłużej leży w zalewie . Rybę zalewam w słoikach marynatą i zakręcam na gorąco . Rybę podaajemy z marynatą i świeżym pieczywem .
Komentarze
Prześlij komentarz