Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami


Składniki:

Mleko lekko podgrzewamy .
Do dużej miski kruszymy drożdże ,zalewamy mlekiem ,dodajemy cukier i sól ,dajemy mąkę , by była konstsytencja gęstej śmietany , odstawiamy do wyrosnięcia .
W tym czasie topimy margarynę i studzimy .
Gdy ciasto nam wyrosnie , dodajemy jajko i białko ( drugie żółtko zostawiamy do smarowania kulebiaczków )tłuszcz i mąkę tak by się nam ciasto ładnie wyrobiło , gdy już nie klei się do dłoni , odstawiamy znów by wyrosło .
Pieczarki myjemy osuszamy i scieramy na grubych oczkach razem z cebulą .
Do garnka dajemy margarynę i gdy sie rozpuści wkłądamy pieczarki i cebulę , doprawiamy i dusimy do odparowania wody .
Kapustę odciskamy z wody i kroimy na małe kawałki , tak by nie było długich nitek , następnie mieszamy z pieczarkami .
Ciasto rozwałkowywujemy na ok 5mm i kroimy w kwadraty , na każdy nakładamy dużą porcję farszu i składamy tak by łączenie było pod spodem ,a nam wyszedł prostokąt . Smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 25 min w tem 180st .




Komentarze