Składniki:
- 1 szkl kasza jęczmienna
- 500 g pieczarki
- 1 szt papryka
- 1 szt jajko
- 4 łyżki natka piertuszki
- 1 szt bułka czerstwa
- 100 ml wino białe
- 1 szt cebula czerwona
- do smaku curry indyjskie
- do obtoczenia bułka tarta
- do smażenia olej rzepakowy
- do smaku Sól morska- MŁYNEK
Czerstwą bułkę rwiemy na małe kawałki i zalewamy winem ,jeśli zalejaemy ją w całości wina braknie a bułka się nie namoczy :D
Pieczarki kroimy na kosteczkę bądż talarki do tego cebulę w piórka i na łyżce oleju przesmażamy do odparowania soku , doprawiamy solą .Studzimy
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 2;1 czyli 2 szklanki wody na 1 szkl kaszy , do miekkości i studzimy .
Natkę szatkujemy razem z papryką w rozdrabiniaczu , jeśli go nie mamy , ręcznie w kosteczkę ,a natkę śiekamy .
Po wystudzeniu , łączymy składniki , dajemy jajo i wyrabiamy ,doprawiamy ostrożnie solą i curry indyjskim , ono jest aromatyczne , lekko korzenne .
Wyrobioną masę , formujemy w kotleciki , obtaczamy w bułce i smażymy na oleju ,do zrumienienia . Podajemy solo , bądż z sosami .
Pieczarki kroimy na kosteczkę bądż talarki do tego cebulę w piórka i na łyżce oleju przesmażamy do odparowania soku , doprawiamy solą .Studzimy
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 2;1 czyli 2 szklanki wody na 1 szkl kaszy , do miekkości i studzimy .
Natkę szatkujemy razem z papryką w rozdrabiniaczu , jeśli go nie mamy , ręcznie w kosteczkę ,a natkę śiekamy .
Po wystudzeniu , łączymy składniki , dajemy jajo i wyrabiamy ,doprawiamy ostrożnie solą i curry indyjskim , ono jest aromatyczne , lekko korzenne .
Wyrobioną masę , formujemy w kotleciki , obtaczamy w bułce i smażymy na oleju ,do zrumienienia . Podajemy solo , bądż z sosami .
Komentarze
Prześlij komentarz