sobota, 19 października 2013

Żeberka w suszonych kwiatach z płatkami chilli na cukinii duszonej w winie




  Składniki ; 1 pasek żeberek ok 1kg, 
2 łyzeczki suszone kwiaty nagietka, 
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy , 
1 łyżeczka płatków chilli, 
1 łyżeczka soli morskiej ,
 5 kryształków cukru kandyzowanego ,
 1/2 łyzeczki gorczycy rozgniecionej / młotkowanej ,
 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki , 
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego , 
1 łyzka oliwy , 2 cukinie , 
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina , 
sól do smaku i cukier kandyzowany. 
 Żeberka myjemy , osuszamy i kroimy miedzy kosteczkami ,każdy kawałek doprawiamy podanymi przyprawami ( można je wcześniej zmieszać razem ,lub kupić gotową mieszankę ) oprócz cukru , Do formy żaroodpornej dajemy łyżkę oliwy i całą ją smarujemy pędzlem , następnie wkładamy nasze żeberka i cukier , on da nam chrupiącą skarmelizowaną skórkę ,wkładamy do piekarnika na 60 min do tem.170 st . W tym czasie obieramy 2 cukinie i obieraczką ścieramy ją tak by powstały wstążki , do garnka wlewamy wino i wkładamy naszą cukinię , dodajemy odrobinkę soli i 3 kryształki cukru kandyzowanego , dusimy do odparowania wina . Podajemy od razu po przyrządzeniu .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...