Wykwintna warzywna sałatka z jogurtem i
suszonymi kwiatami
12 szt szynka prosciutto
1 szt burak czerwony
2 jajka
1 cebula
1 jabłko
1/2 szt selera
1 ziemniak
2 łyzki natki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżeczka suszone kwiaty nagietka
1 łyzeczka suszone kwiaty
lawendy
1/2 łyzeczki czosnku
granulki
1/2 łyżeczki
kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu różowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
400g jogurtu Bakoma gęsty
Przyprawy mieszamy razem , tworzymy nie
banalną kompozycję
Z szynki robimy koszyczki , bierzemy
formę do mufinek odwracamy i każdą oplatamy folią aluminiową , następnie na
każdą górkę układamy na przemian 3szt szynki ,wkładamy do piekarnika na 15 min
do tem 180st , gdy się dobrze zrumienią i skurczą wyjmujemy i zostawiamy do
wystygnięcia .
Buraka gotujemy w wodzie osobno
.
Jajko ,ziemniaka i seler również
gotujemy ,ale nie z burakiem , bo nam zafarbi wszystko .
Gdy warzywa ostygną kroimy w kosteczkę ,
dodajemy jabłko i cebulkę pokorojoną również w kostkę , do tego jajko
.
Zieleninę siekamy i dodajemy do białych
składników , buraka kroimy ale nie dodajemy odrazu .
Do ostudzonych koszyczków z szynki
nakładamy sałatkę warstwami białe -czerwone , na wierzch dajemy kleksa jogurtu i
doprawiamy powstałą mieszanką przypraw , tak podajemy ,aromat pieczonej szynki
wzbogaca smak ,całość oczywiście jadalna ;D
Komentarze
Prześlij komentarz