Wykwintna warzywna sałatka z jogurtem i suszonymi kwiatami












Wykwintna warzywna  sałatka z jogurtem i suszonymi kwiatami
 
12 szt szynka prosciutto
1 szt burak czerwony
2 jajka
1 cebula
1 jabłko
1/2 szt selera
1 ziemniak
2 łyzki natki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżeczka suszone kwiaty nagietka
1 łyzeczka suszone kwiaty lawendy
1/2 łyzeczki czosnku granulki
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu różowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
400g jogurtu Bakoma gęsty
 
 
Przyprawy mieszamy razem , tworzymy nie banalną kompozycję
 
Z szynki robimy koszyczki , bierzemy formę do mufinek odwracamy i każdą oplatamy folią aluminiową , następnie na każdą górkę układamy na przemian 3szt szynki ,wkładamy do piekarnika na 15 min do tem 180st , gdy się dobrze zrumienią i skurczą wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia .
 
Buraka gotujemy w wodzie osobno .
 
Jajko ,ziemniaka  i seler  również gotujemy ,ale nie z burakiem , bo nam zafarbi wszystko .
Gdy warzywa ostygną kroimy w kosteczkę , dodajemy jabłko i cebulkę pokorojoną również w kostkę , do tego jajko .
Zieleninę siekamy i dodajemy do białych składników , buraka kroimy ale nie dodajemy odrazu .
 
Do ostudzonych koszyczków z szynki nakładamy sałatkę warstwami białe -czerwone , na wierzch dajemy kleksa jogurtu i doprawiamy powstałą mieszanką przypraw , tak podajemy ,aromat pieczonej szynki wzbogaca smak ,całość oczywiście jadalna ;D












Komentarze