- 5 plastrów szynka prosciutto
- 1 szkl kasza jaglana
- 1 szt cukinia
- 1 szt cebula
- 4 garście szpinak
- 200 ml ketchup mały ostry
- 1 szczypta Sól
- do smaku Pieprz kolorowy - MŁYNEK
- do smaku kminek mielony
- 1 szczypta / mielona gorczyca
- 1 szczypta gałka muszkatołowa mielona
- 100 ml wino czerwone wytrawne
Do naczynia z nieprzywierającą powłoką ,wrzucamy porwaną na kawałki szynkę ,po chwili uzyskamy odrobinę tłuszczu .
Cukinię i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , wrzucamy do szynki , podsmażamy ok 5 min , po czym wrzucamy kaszę i wszytskie wymienione przyprawy , wszytsko smażymy , nie dolewając wody . Gdy już całkiem wyparuje nam sok dodajemy ketchup i energicznie mieszając nadal podsmażamy .Teraz wlewamy 100 ml wina czerwonego i przykrywamy pokrywką , na minimalnym ogniu czekamy aż wchłonie się cały płyn .Gdy kasza będzie już dobra danie nakładamy , a do naczynia pustego po naszym gotowaniu , wrzucamy szpinak i blanszujemy 1 min , nie doprawiamy , bo aromatów jest wystarczająco na dnie garnka . Podajemy i smacznego :)
Cukinię i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , wrzucamy do szynki , podsmażamy ok 5 min , po czym wrzucamy kaszę i wszytskie wymienione przyprawy , wszytsko smażymy , nie dolewając wody . Gdy już całkiem wyparuje nam sok dodajemy ketchup i energicznie mieszając nadal podsmażamy .Teraz wlewamy 100 ml wina czerwonego i przykrywamy pokrywką , na minimalnym ogniu czekamy aż wchłonie się cały płyn .Gdy kasza będzie już dobra danie nakładamy , a do naczynia pustego po naszym gotowaniu , wrzucamy szpinak i blanszujemy 1 min , nie doprawiamy , bo aromatów jest wystarczająco na dnie garnka . Podajemy i smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz