Składniki:
- 3 szt podudzia z kurczaka
- 10 szt czosnek w oleju z ziołami Smak
- 1 garść bazylia (świeża)
- 100 ml wino czerwone wytrawne
- 1 puszka/250g Pomidory krojone z puszki
- 1 łyżeczka Sól morska- MŁYNEK
- 2 łyżeczki cukier
- do smaku parmezan starty
Podudzia myjemy i wkładamy do garnka ,dodajemy porwaną na kawałki bazylię i czosnek w całości .
Następnie wlewamy wino i zostawiamy na 1h
Po minionej godzinie wlewamy pomidory i stawiamy na ogniu .
Gotujemy ok 1h bez przykrycia ,powoli , ma odparować płyn i zostać tylko gęsty sos .
Ja podaję to zawsze z kluseczkami tzw gnocci . Można z makaronem ,ale my wolimy kluseczki i do nich parmezan .
Komentarze
Prześlij komentarz