Składniki:
- 400 g ziemniaki ugotowane
- 100 g mąka pszenna
- 100 g mąka ziemniaczana
- 1 szt jaja
- 2 szt jabłka
- do smaku kardamon
- do smaku cynamon
- do smaku goździki mielone Prymat
- okrasa;
- 4 łyżki masło
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 łyzka cukier
Ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia ja potraktowałam blenderem , dodałam resztę składników i wyrobiłam .
Jabłka obieramy i usuwamy nasiona i gniazda , kroimy na kawałki ok 3cm,2cm
każde osypujemy przyprawami korzennymi .
Z masy ziemniaczanej na dłoni robimy placek o grubości ok 1cm wielkosci 8cm i na każdy kładziemy jabłko i zlepiamy jak pączki tworząc kulkę , gotujemy w wodzie ok 10 min.
Na patelnię dajemy masło , topimy , następnie wsypujemy bułkę tartą i cukier , rumienimy .
Jabłka obieramy i usuwamy nasiona i gniazda , kroimy na kawałki ok 3cm,2cm
każde osypujemy przyprawami korzennymi .
Z masy ziemniaczanej na dłoni robimy placek o grubości ok 1cm wielkosci 8cm i na każdy kładziemy jabłko i zlepiamy jak pączki tworząc kulkę , gotujemy w wodzie ok 10 min.
Na patelnię dajemy masło , topimy , następnie wsypujemy bułkę tartą i cukier , rumienimy .
Komentarze
Prześlij komentarz