Składniki:
- 2 szt udka kurczaka
- 1 szt marchew
- 1 szt pietruszka
- 2 szt jaja na twardo
- 6 szt oliwki
- 2 szt ziele angielskie
- 5 szt pieprz
- 1 łyżeczka Sól morska- MŁYNEK
- 1 szt liść bobkowy
- 2 gałązki seler
- 2 gałązki natka piertuszki
- 1 szt żelatyna Prymat
- 1.5 L woda
Udka myjemy i wkładamy do garnka , dodajemy obrane warzywa czyli marchew i pietruszkę ,seler i natkę ( zostawiamy kilka listków do dekoracji ) następnie przyprawy i woda ,zakrywamy pokrywką i gotujemy ok 40 min , ale pamiętać by warzywa wyjąć wcześniej bo będą rozgotowane .Jaja gotujemy osobno na twardo .
Po ugotowaniu całość studzimy ,a do buliony ok 1L nam potrzeba dodajemy żelatynę i mieszamy , cedzimy .
Do kubeczków bądź filiżanek na spód dajemy natkę na nią plasterek jajka , w Okół układamy oliwki i pietruszkę .
Następnie dajemy mięso porwane na małe kawałki i pokrojoną w kostkę marchewkę .
Na koniec zalewamy bulionem i zostawiamy do zastygnięcia .Wkładamy do lodowki na 3 h
Podjemy z octem balsamicznym :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz