wtorek, 15 października 2013

Drobiowe serce z piersi z marchewką duszoną w czerwonym winie


Składniki:

Potrawa prosta , zrobiona na rocznicową kolację :D
Z fileta aby uzyskac małe serduszka , musimy je przeciąć tak by nie było tych cienkich ogonków , więc ja odcinam je tak 3/4 z całości , końcówki używam do innego dania .
Mięso doprawiamy solidnie solą i pieprzem i odstawiamy .
Marchew obieramy i kroimy w talarki .
Do garnka dajemy miód , sól , pieprz i wino , wrzucamy marchewkę , przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min,zależy od jej twardosci , gdy będzie już dobra , odkrywamy i zwiększamy ogień , redukując płyn do zera .
Fileta nacinamy w grubszym miejscu w głąb , tworząc kieszonkę ,do niej wkładamy po 1 łyżce marchewki duszonej w winie i miodzie , spinamy wykałaczką , tworząc u góry zarys serca , bez kłopotu samo na to wyjdzie ;D
Następnie mięso pieczemy albo w piekarniku ,albo na parze , ja wolałam na parze by było ładne białe i pięknie wyglądało z czerwoną marchewką .Bo resztę marchewki podajemy do mięsa .

Smacznego .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...