Składniki:
- 4 szt jaja
- 2 szkl mąka tortowa
- 1/2 szt margaryna
- 1 szkl cukier
- 1/2 szkl mleko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamon
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 puszka brzoskwinie w puszce
- 600 ml śmietana 30 %
- 3 łyżki cukier drobny
Jaja ucieramy na puszystą masę z cukrem .
Margarynę topimy i studzimy , po czym wlewamy stopniowo do masy , nadal ucierając . Mąkę mieszamy z proszkiem ,cynamonem ,kardamonem i dodajemy do masy ,a na koniec mleko ,zależy od mąki , czasem należy ciut miej dodać ,czasem więcej .
Ciasto wylewamy do foremki 27x35cm i pieczemy ok 45min w tem 180st .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,ja zawsze używam 36% nie ma jej u doradcy na liście , ona lepiej się trzyma nie oblatuje wodą .
Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do śmietany , bez żelatyny idealnie się nam będzie konsystencja trzymała ,właśnie dzięki tej śmietanie .Całość wykładamy na zimne ciasto i posypujemy cynamonem .
Smacznego
Margarynę topimy i studzimy , po czym wlewamy stopniowo do masy , nadal ucierając . Mąkę mieszamy z proszkiem ,cynamonem ,kardamonem i dodajemy do masy ,a na koniec mleko ,zależy od mąki , czasem należy ciut miej dodać ,czasem więcej .
Ciasto wylewamy do foremki 27x35cm i pieczemy ok 45min w tem 180st .
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,ja zawsze używam 36% nie ma jej u doradcy na liście , ona lepiej się trzyma nie oblatuje wodą .
Brzoskwinie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do śmietany , bez żelatyny idealnie się nam będzie konsystencja trzymała ,właśnie dzięki tej śmietanie .Całość wykładamy na zimne ciasto i posypujemy cynamonem .
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz