Liscie winorośli 10 szt z zalewy octowej bądz kiszonej
ser kozi twardy 200g
ser feta 200g
oliwki zielone 20szt
por ok 20cm
sos czosnkowy Prymat
majonez ok 5 łyzek
mięta ok 3 łyzki
oliwa rozmarynowa ok 100 ml
Tą imprezową przystawkę można przygotować wcześniej bo fajnie jak to poleży w oliwie .
Liście winorośli ja kisze i marynuję sama ,ale mozna też kupić w sklepach .
Każdy liść osuszamy .
sery łączymy ze sobą
Mietę i pora siekamy i dodajemy do sera
Oliwki kroimy w plasterki i mieszamy z pozostałymi składnikami .
Sos mieszamy z majonezem bądz śmietaną .Odstawiamy by się połączyły smaki .
Następnie łaczymy sos z serowym nadzieniem
Nalezy uważać , bo konsystencja ma być zwarta , nie rozlewajaca się .
Na kazdy liść wykładamy porcję nadzienia
zwijamy jak krokiety ,dość ciasno i układamy w naczyniu szklanym .
Zalewamy oliwą smakową , mi pasowała rozmarynowa ,po kilku godzinach mozemy podawac .
Ja ich zazwyczaj nie przekrajam ,bo podaje się je w całości ,ale chciałam wam pokazać jak to wygląda .
Mozna dodatkowo maczać sobie w sosie , jak kto woli .
Smaki się łączą , tworząc coś nie powtarzalnego .
Smacznego :)
Wow,pierwszy raz widzę taki smakołyk,koniecznie muszą tego spróbować.Muszą być pyszne .
OdpowiedzUsuńciekawie to wygłada :) na pewno, kiedyś wybróbuje to danie
OdpowiedzUsuńNigdy nie korzystałam z lisci winoroslui w kuchni ale uwielbiam grecki ser i na pewno taką potrawe przygotuję na najblizszą imprezę rodzinna - na pewno ich zachwycę :)
OdpowiedzUsuńJa do lisci winorośli ,przekonałam się pracując w Tureckiej restauracji , oni je poprostu wykorzystują do wszytskiego :)
OdpowiedzUsuń