sobota, 14 września 2013

Drożdżowe serca orzechowo - kasztanowe









Składniki:



 Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 5 łyżek mąki robimy zaczyn , mieszamy odstawiamy :)

W tym czasie ucieramy jaja na puch z cukrem , jak na biszkopt .

Margarynę topimy i studzimy , zimną wlewamy do masy jajecznej .

Całość wlewamy do drożdży i mikserem ładnie łaczymy , po czym dodajemy resztę cukru , wanilię i po woli mąkę , gdy ciasto jest już za gęste by dalej miksować , zaczynamy je wyrabiać recznie ,ok 10 min , aż będzie gładkie .

Odstawiamy do wyrośniecia na 2 h

Po tym czasie dzielimy na kawałki wielkości mandarynki i każdy wałkujemy , wycinamy koła miseczką o sr.12 cm .Orzechy mielimy , dodajemy do nich śmietanę 36 % ( nie ubitą ) cukier i krem kasztanowy .

Na każdy placek nakłądamy łyżkę farszu , rozsmarowywujemy na całym placku .
 Tak zwijamy każdy placek w rulon

 Rulonik składamy na pół tak by koniec zwijania był w  srodku Teraz rozcinamy nożem , od strony środka , ale na koncach zostawiamy ok 1.5 cm nie rozkrojonego ciasta .


Tak przekładamy na formę i rozchylamy nasze ciasto na boki , tworząc serca :D


Pieczemy w tem 180 st ok 20 min , do zrumieniania :)























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...