Składniki:
- 1 szt jaja
- 350 g mąka
- 1/2 szkl cukier
- 1 łyżka śmietana 12%
- 1/2 szt margaryna
- 4 szt /duże jabłka
- 1 szt galaretka agrestowa
- 500 g serek mascarpone
- 3 szt żółtka
- do smaku cukier
- do dekoracji orzechy
Z margaryny , jajka ,
śmietany ,cukru i mąki zarabiamy szybko ciasto kruche i odrazu wylepiamy
nim formę do tarty 27cm , pieczemy ok 30 min w 180st
Jabłka Obieramy i ścieramy na grubych oczkach smażymy ok 20 min , jeśli nie ma soku za dużo to dolewamy 1 szkl wody , i wsypujemy galaretkę , mieszamy już nie gotujemy , odstawiamy do przestygnięcia .
Żółtka ucieramy z cukrem nad parą do uzyskania pięknej jasnej masy . Nastepnie przekładamy do zimnej miski i chwilkę miksujemy by ostygły.
Mascarpone miksujemy i dodajemy do niego utarte żółtka , lekko miksujemy do połączenia się składników .
Na upieczone wystudzone ciasto wygładamy teżejące jabłka , wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkiem stężeją .
Na jabłka wykładamy masę tworząc fale , na wierzch do dekoracji orzechy .
Jabłka Obieramy i ścieramy na grubych oczkach smażymy ok 20 min , jeśli nie ma soku za dużo to dolewamy 1 szkl wody , i wsypujemy galaretkę , mieszamy już nie gotujemy , odstawiamy do przestygnięcia .
Żółtka ucieramy z cukrem nad parą do uzyskania pięknej jasnej masy . Nastepnie przekładamy do zimnej miski i chwilkę miksujemy by ostygły.
Mascarpone miksujemy i dodajemy do niego utarte żółtka , lekko miksujemy do połączenia się składników .
Na upieczone wystudzone ciasto wygładamy teżejące jabłka , wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkiem stężeją .
Na jabłka wykładamy masę tworząc fale , na wierzch do dekoracji orzechy .
Komentarze
Prześlij komentarz