Składniki:
- 2.5 kg ogórki
- 4 szt cebula
- 2 łyzki sól
- ZALEWA;
- 2.5 szkl ocet 10 %
- 2.5 szkl woda
- 2.5 szkl cukier
- 3 łyżki /30g curry
- 2 łyzki pieprz czarny mielony
- 2 łyzki gorczyca
- 2 łyżki papryka słodka wedzona proszek
- 2 łyżki koper świeży
- 8 szt/0,5L słoiki
Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki, solimy je i odstawiamy na 3h .
Cebulę obieramy i kroimy w piórka dodajemy do czekających ogórków , poprostu na wierzch .
Po 3 h odlewamy wodę z ogórków .
Słoiki myjemy i wyparzamy , pokrywki używam zawsze nowych .Z tej porcji wychodzi 8 słoiczków 0,5L .
Z wody , cukru i octu gotujemy zalewę , tylko do zagotowania i studzimy .
Gdy wystygnie dodajemy przyprawy ( już bez soli - ona tylko na ogórki do posypania ) i posiekany koper .Przyprawy muszą to być kopiaste łyzki średnio wychodzi na 1 łyżkę 10g przyprawy .
W słoikach układamy ogórki , należy pamiętać iż zalewy ma starczyć na każdy słoik , więc należy tak sobie rozłożyć ogórki i tak je dosć suto w słoikach układać ,nie za lużno nie za ciasno .
I tak słoiki zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15 min .
Cebulę obieramy i kroimy w piórka dodajemy do czekających ogórków , poprostu na wierzch .
Po 3 h odlewamy wodę z ogórków .
Słoiki myjemy i wyparzamy , pokrywki używam zawsze nowych .Z tej porcji wychodzi 8 słoiczków 0,5L .
Z wody , cukru i octu gotujemy zalewę , tylko do zagotowania i studzimy .
Gdy wystygnie dodajemy przyprawy ( już bez soli - ona tylko na ogórki do posypania ) i posiekany koper .Przyprawy muszą to być kopiaste łyzki średnio wychodzi na 1 łyżkę 10g przyprawy .
W słoikach układamy ogórki , należy pamiętać iż zalewy ma starczyć na każdy słoik , więc należy tak sobie rozłożyć ogórki i tak je dosć suto w słoikach układać ,nie za lużno nie za ciasno .
I tak słoiki zalewamy zalewą i pasteryzujemy 15 min .
Komentarze
Prześlij komentarz