Składniki:
- 100 g cielęcina
- 3 łyzki pęczak
- 1 szt cebula
- 2 łyzki natka piertuszki
- 1/2 szt marchew
- do smaku Sól morska- MŁYNEK
- do smaku pieprz różowy
- 1 łyżeczka kwiaty suszone lawendy
- 6 szt kwiaty cukinii
- tępura ;
- 1 szt jajo
- 1 łyżka mąka
- 5 łyzek mleko
- olej do smażenia
Mięso mielimy samemu najlepiej i doprawiamy solą i pieprzem .
Pęczak ja gotowałam wcześniej na sypko w osolonej wodzie , ostudzony dodajemy do mięsa .
Natkę szatkujemy razem z cebulą na drobno i łączymy z resztą .
Marchew szatkujemy w cieniutkie wiórka ,dodajemy do całości .
Farsz doprawiamy jeszcze kwiatami lawendy i jeśli potrzeba to solą i pieprzem .
Kwiaty cukini lekko rozchylamy i wyciągamy pączek ze środka , ja myję je dobrze , pod bieżącą ale nie zamocnym strumieniem wody .
Nadziewamy kwiaty farszem i zwijamy koncówki płatków .
Z jajka , mąki i mleka robimy tempurę , zanuzamy w niej kwiaty i odrazu na głęboki olej , rozgrzany wrzucamy . Pieczemy ok 4 min .
Pęczak ja gotowałam wcześniej na sypko w osolonej wodzie , ostudzony dodajemy do mięsa .
Natkę szatkujemy razem z cebulą na drobno i łączymy z resztą .
Marchew szatkujemy w cieniutkie wiórka ,dodajemy do całości .
Farsz doprawiamy jeszcze kwiatami lawendy i jeśli potrzeba to solą i pieprzem .
Kwiaty cukini lekko rozchylamy i wyciągamy pączek ze środka , ja myję je dobrze , pod bieżącą ale nie zamocnym strumieniem wody .
Nadziewamy kwiaty farszem i zwijamy koncówki płatków .
Z jajka , mąki i mleka robimy tempurę , zanuzamy w niej kwiaty i odrazu na głęboki olej , rozgrzany wrzucamy . Pieczemy ok 4 min .
Mmm fantastyczne połączenie,przy najbliższej okazji spróbuje zrobić.
OdpowiedzUsuńpolecam są naprawdę wyśmienite ,jestem zauroczona takimi daniami
OdpowiedzUsuń