Składniki:
- 6 szt kwiaty cukini
- 100 g filet z kurczaka
- 1 szt cebula
- 4 łyżki natka piertuszki
- do smaku sól czarna
- 1 szczypta papryczki jalapeno
- 1 szt jajko
- 2 łyżki mąka
- 100 ml mleko
- 500 ml olej do smażenia
Kwiaty cukinii myjemy i delikatnie wyjmujemy ze środka trzonek , patrzymy czy nie am robaczków . osuszamy na ręczniku ,
Fileta drobniutko szatkujemy i doprawiamy na ostro .
Natkę i cebulkę również drobniutko kroimy , bo takie łatwiej włożyć do kwiatów .
Z mąki , jaja i mleka robimy tempurę doprawiamy ją solą .
Każdy kwiat napełniamy farszem zwijamy u góry końcówki kwiata i zanurzamy w płynnej tempurze , to ma tylko lekko pokryć kwiatuszka , takie wrzucamy na wrzący olej i smażymy jakieś 3 min .
Fileta drobniutko szatkujemy i doprawiamy na ostro .
Natkę i cebulkę również drobniutko kroimy , bo takie łatwiej włożyć do kwiatów .
Z mąki , jaja i mleka robimy tempurę doprawiamy ją solą .
Każdy kwiat napełniamy farszem zwijamy u góry końcówki kwiata i zanurzamy w płynnej tempurze , to ma tylko lekko pokryć kwiatuszka , takie wrzucamy na wrzący olej i smażymy jakieś 3 min .
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń